top of page
vista frontal
vista frontal
vista frontal
vista frontal
claraboia interior
sala de estar
sala de jantar
sala de estar
dormitório
dormitório
deck externo
deck externo
detalhe - fechado
planta-baixa pav. térreo
planta-baixa pav. superior

DANIELA HOUSE

In a place surrounded by native vegetation and nested in a dynamic topography, any intervention should aim for co-existence with the many species that already inhabit the site, as well as keeping in touch with the natural movements of the terrain.

This is where Daniela House emerges: a casual home located in Daniela beach (Florianópolis, Brasil) that searches for silence and introspection as fundamental traits to inhabit the place. The modest but well integrated spaces seek to absorb the nature surrounding them without acting in a dominant and imperialistic way; rather seeing the differences between interior and exterior as a means to promote exchange and dialogue.

The structure is conceived through the interaction between the solid stone foundation (which comes from the pre-existing rocks of the site) and the hovering concrete grid. This contrasting and complementary relationship creates free space on the ground floor, while housing the majority of the residence's programme in the tree top level.

The dichotomy between closure and openess creates the kind of dialogue between architecture and nature that is sensitive to the ups and downs of life, exploring the many moods, seasons and sensations that arise through living in a place like this.

 

Furniture design was also a part of the project, and it came through the exercise of  designing a holistic experience within the place, one that travels through the many scales and details of the design process.

Co-author: Architect Eduardo Scopel

bottom of page